Ulama’ Mi celup persepsi peribadi Nik Abduh-Dr Siti Mariah

30 04 2009

Exco Dewan Muslimat Pas Pusat yang juga Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud menafikan terdapat ‘ulama mi celup’ dalam parti itu. Menurut beliau, tindakan anak Mursyidul Am Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz membuat kenyataan mengenai wujudnya golongan ulama ‘mi celup’ yang hanya menghafal istilah-istilah agama namun tidak diamalkan, adalah satu tindakan yang tidak bijak.

“Beliau tidak seharusnya membuat kenyataan seperti itu dan tidak perlu menonjolkan masalah dalaman Pas. “Saya lihat isu ini semakin berlarutan dan kenyataan beliau menjadi senjata bagi UMNO untuk membuat serangan ke atas Pas,” katanya.

Beliau berkata, apabila Nik Abduh mengeluarkan kenyataan termasuklah menerusi blognya sebagai contoh, mengenai terdapat puak-puak dalam kepimpinan Pas, itu adalah persepsi beliau sendiri memandangkan Nik Abduh juga adalah ahli politik.

“Dakwaan Pas menggunakan pendekatan ‘menghalalkan cara’ dengan mengizinkan perkara yang sepatutnya tidak boleh dilakukan bagi mendapatkan sokongan, perlu dikemukakan bukti yang kukuh bagi menunjukkan parti ini menyalahi hukum Islam,” katanya.

Advertisements

Tindakan

Informasi

2 responses

30 04 2009
abu umar

adil lah sikit wahai doktor. penyokong peringkat bawah pun perlu tahu konflik atasan. kami yang pilih anda semua. lagak depan ulama. belakang pro untuk entah sapa-sapa. sekurang-kurangnya kami ada maklumat yang boleh dipertimbangkan.

1 05 2009
antidap

ENGKAU PUN SAMALAH. TERASA DGN APA YG DIA KATA KE ? ORG TERIMA LAH TEGURAN BUKAN CARI KESALAHAN BALIK.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: